Voor jonge kinderen is zoveel nog nieuw. Hun favoriete vragen zijn dan ook wat, hoe en waarom vragen. Wat is schaduw? Waarom beweegt de schaduw mee? We kunnen zo veel leren van deze verwonderde en verbaasde blikken van kinderen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: verwondering is NIET hetzelfde als verbazing. Het significante verschil tussen verwondering en verbazing zit ‘m in de plek waar de ‘activiteit’ optreedt: Verwondering vindt plaats in je hart, gevoed door je gevoel (Sense) en verbazing in je hoofd, gevoed door je verstand (Wise).

Verwondering heeft niets te maken met logica. Het heeft te maken met het ontdekken van nieuwe inzichten en kansen. Stop daarom met het zoeken naar verklaringen en zet je logica gewoon eens uit. Dit is lastiger dan je denkt, doordat de nadruk in onze westerse wereld zo op ratio is komen te liggen. We nemen veel te veel waar met ons verstand en daarmee veel te weinig met ons gevoel.

Wij allemaal hebben ons gevoel heel hard nodig. Of je nu een starter bent of al jarenlang onderneemt, onze wereld zoals we deze nu logisch kennen, zal de komende jaren onherkenbaar gaan veranderen. Een verandering die we met onze ratio alleen niet zullen bevatten. Het is nu het uitgelezen moment om met gevoel je te gaan verwonderen over je eigen organisatie en zo te bouwen aan jouw toekomstbestendig organisatie. Verwondering en verbazing stellen je vervolgens in staat om veranderingen te omarmen en de bijbehorende uitdagingen nog eenvoudiger aan te gaan.

Laat je verbazen door de nieuwe inzichten die het verwonderen je zal brengen. Verbaas vervolgens iedereen met jouw nieuwe inzichten en bouw aan jouw toekomstbestendige organisatie of beter gezegd jouw merk.

Onderneem elke dag met verwondering en verbazing en laat passie jouw ondernemerschap leiden! 

Alexander ter Meulen