Meer dan een halve eeuw geleden stelde Carl Jung vast dat mensen onbewuste ambities en aspiraties hebben. Hij noemde dit Archetypen. Deze Archetypen weerspiegelen gemeenschappelijke ervaringen die alle mensen gedeeld hebben over miljoenen jaren van evolutie. Eén van deze Archetype is ‘De Held’. Maar wat heeft dit onderwerp met een startup of een nieuw initiatief te maken. Simpel! Vergelijk een startup of nieuw initiatief maar gewoon met een pasgeboren baby.

Wist je dat een pasgeboren baby onbewust “voorgeprogrammeerd” is om een taal makkelijk te leren. Aantallen snel te begrijpen en direct gezichten van ouders te herkenen. Wist je dat als je een ondernemer vraagt naar zijn of haar persoonlijke held, dit vaak ook dezelfde ouders zijn. Dit komt omdat ondernemers in meer of mindere mate de “offers” herkennen die ouders hebben gemaakt. Het is namelijk een hele ‘onderneming’ om een kind goed, veilig en met liefde op te laten groeien. Dit geldt natuurlijk ook voor de ondernemers die een startup beginnen of een nieuw initiatief ontplooien.

Want een startup of nieuw initiatief is namelijk net zo kwetsbaarheid en vol in ontwikkeling als een pasgeboren baby. Daarom heeft elke ondernemer een held nodig. Want ze helpen, inspireren, geven hoop, lossen problemen op en onthullen verborgen kwaliteiten.

Een held helpt ons als we in de problemen zitten

Daarom worden we ook “ontroerd” door de verhalen van helden. Helden die direct het gevaar of uitdaging kunnen verwijderen en zo alles weer goed maken. Dit principe verklaart ook de “bewondering” voor heldhaftig gedrag in onze samenleving. Denk hierbij aan brandweerlieden, medische hulpverleners of militairen. Uiteraard geldt dit net zo voor ondernemers. Hij of zij wil ook kunnen terugvallen op iemand die op het juiste moment adviseert of helpt.

Een held inspireert ons

Het leven confronteert ons onvermijdelijk met persoonlijke tegenslagen. Van mislukte ideeën tot zelfs faillissementen. Het is juist in tijden van deze tegenslagen, dat helden ons weten te inspireren. Inspireren om onszelf zowel emotioneel, fysiek en/of spiritueel weer te overwinnen. Op deze wijze kan de ondernemer leren van zijn fouten en doorgaan met het doorleven van zijn passie en droom.

Een held geeft ons hoop

Onafhankelijk van onze eigen persoonlijke positie, kunnen we niet anders zeggen dat de wereld een plek is vol onrust. Helden bewijzen ons dat ongeacht de hoeveelheid onrust in de wereld er ook nog steeds mooie mensen zijn. Mensen die we kunnen vertrouwen, waar we op kunnen bouwen en vooral van kunnen leren.

Een held lost problemen op

Helden weten ook uitstekende alternatieven aan te dragen. Ze richten zich altijd op het oplossen van de meest hinderlijke problemen tijdens het ondernemen. Ze helpen namelijk niet alleen met spierkracht, maar juist ook met intelligentie. Met een continue drive om te willen veranderen, aan te willen passen en vooral te willen innoveren. Iets wat elke ondernemer nodig heeft om succesvol te zijn.

Een held onthult kwaliteiten die we zelf niet zien

Een held geeft ons een helder beeld over wat goed is en wat niet. Het is duidelijk dat wij allemaal een voorbeeld nodig hebben. Een held met het juiste voorbeeld onthult zo ook de kwaliteiten die je moet hebben om verder te ontwikkelen en om zo met anderen goed te kunnen samenwerken. Want alleen samen kun je een succes maken van jouw startup of initiatief.