Je kan mij altijd bellen via:
06 – 15 270 602

De marketing funnel: van impressions tot SQL’s

Online marketing kan voelen als een doolhof van afkortingen en technische termen. Voor veel lijken termen als #EngagementRate, #SearchEngineOptimization, #ClickThroughRate, #CostPerClick, #PagePerformance, #PageRanking, #Impressions meer als een vreemde taal. Maar wat als ik deze begrippen nu eens vertaal naar iets wat iedereen begrijpt?

 

Blog Overzicht

  • Impressions – Winkelstraatbezoekers
  • Sessions – De winkelbezoekers
  • Total Events – Aantal kledingstukken bekeken
  • Nurturing – Jouw proposities
  • Leads – Potentiële kopers
  • Conclusie

 

Impressions – Winkelstraatbezoekers

Stel je voor dat je de eigenaar of manager van jouw favoriete kledingwinkel bent. Je staat aan het raam en kijkt naar de mensen die voorbijlopen in de winkelstraat. Dit is precies wat “Impressions” in de digitale marketingwereld betekent. Het zijn de mensen die jouw online etalage passeren, jouw website zien in zoekresultaten of op social media.

Impressions kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, vergelijkbaar met verschillende straten waar mensen vandaan kunnen komen. Denk aan Google, waar mensen kunnen zoeken naar producten zoals die van jou, of aan je bedrijvenpagina op LinkedIn. Daarnaast kunnen gesponsorde advertenties op zowel Google als LinkedIn extra aandacht genereren.

 

Sessions – De winkelbezoekers

Nu wil je weten hoeveel van die mensen daadwerkelijk je winkel zijn binnengekomen. Dit is waar “Sessions” om de hoek komt kijken. Sessions vertegenwoordigen de daadwerkelijke bezoeken aan jouw website.

Dit kan ook afkomstig zijn van verschillende bronnen, vergelijkbaar met mensen die vanuit verschillende locaties naar je winkel zijn gekomen. Het aantal websitebezoeken vanaf social media (via speciale tracking-links, ook wel UTM genoemd) en bezoeken vanuit nieuwsbrieven worden allemaal meegeteld.

 

Total Events – Aantal kledingstukken bekeken

In jouw winkel wil je weten welke kledingstukken het meest populair zijn. In de digitale wereld willen we weten welke acties gebruikers ondernemen nadat ze op onze website zijn geweest. Dit noemen we “Total Events.”

Total Events kunnen verschillende acties omvatten, vergelijkbaar met mensen die kledingstukken oppakken en bekijken in de winkel. Het kan het aantal downloads van content zijn, inschrijvingen voor evenementen en/of aanmeldingen voor je nieuwsbrieven omvatten. Dit geeft je inzicht in welke aspecten van jouw online aanbod de meeste intresse uitgaat.

 

Nurturing – Jouw propositie

Nu je weet welke kledingstukken populair zijn, is het tijd om te bepalen hoeveel mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de aanbieding. In de digitale marketingwereld noemen we dit “Nurturing.”

Dit stadium omvat het aantal mensen dat jouw marketingcampagnes volgt en interesse toont in jouw proposities. Dit kan gefaciliteerd worden via platforms zoals HubSpot of ActiveCampaign, waar je gerichte marketinginspanningen kunt uitvoeren en meten om potentiële klanten te converteren.

 

Leads – Potentiële kopers

Uiteindelijk wil je weten hoeveel van deze geïnteresseerde mensen daadwerkelijk leiden tot verkoop. In de digitale marketingwereld spreken we hier over “Leads.” Leads worden nauwgezet bijgehouden in een Lead nurturing systeem en kunnen verdeeld worden in verschillende categorieën, zoals ongekwalificeerde leads (Unqualified leads), Marketing Qualified Leads (MQL’s), en Sales Qualified Leads (SQL’s). Dit geeft je een duidelijk beeld van welke potentiële klanten klaar zijn voor verdere opvolging door jouw verkoopafdeling binnen het CRM-systeem.

 

Conclusie

Met dit eenvoudige “funnel sjabloon” kun je de wereld van digitale marketing vertalen naar iets wat voor iedereen begrijpelijk is. Wil jij meer leren over digitale marketing? Deel dit blog dan met je vrienden en collega’s! Of neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek over hoe ik jou kan helpen om jouw online marketing te verbeteren.

Bedankt voor het lezen!

SEO checklist: 10 tips voor een betere vindbaarheid

SEO checklist: 10 tips voor een betere vindbaarheid

Je kan mij altijd bellen via: 06 – 15 270 602Deze blog bevat een 10-punt checklist voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Belangrijke tips zijn onder andere het optimaliseren van meta titels en beschrijvingen, het gebruik van relevante H1-tags en...

Ontdek hoe je een sterk merk opbouwt in 5 stappen

Ontdek hoe je een sterk merk opbouwt in 5 stappen

Je kan mij altijd bellen via: 06 – 15 270 602In deze blog beschrijf ik de essentiële stappen om een krachtig merk te creëren dat opvalt. Van het solide fundament leggen tot het claimen van je positie en het ontwikkelen van je merk, het zijn inzichten waar elke...

Ik ken Alexander ondertussen al een behoorlijk aantal jaren en heb hem in die jaren in verschillende hoedanigheden leren kennen. Het maakt niet uit of Alexander een workshop geeft, helpt met het uitdenken van sales en marketing, of meebouwt aan de website, hij is altijd even scherpzinnig en oplettend als ook vrolijk, sociaal en gedreven. Waar anderen stoppen of geneigd zijn het bijltje erbij neer te gooien gaat Alexander verder; je komt zelden iemand tegen die zo hard en zo snel te werk gaat, waarbij het dan ook zaak is als klant van Alexander om dat tempo bij te benen en het meeste waarde uit de opdracht te halen.

Ivo Noppen

Managing Director, FalconForce

Alexander wordt binnen ons bedrijf de MARKETINGGOEROE genoemd. Want dat is hij. Hij werkte onze brandstrategy en marketing strategie uit, zorgde ervoor dat we buyer persona’s ontwikkelden, beheert de marketing kalender, creëert content, update onze website, optimaliseert SEO, update het CRM systeem, maakt campagnes en schakelt met sales. Maar bovenal heeft hij ons geïnspireerd en opgeleid in hoe de wereld van (online) marketing werkt. Al onze accountmanagers en adviseurs hebben een stukje van dit DNA overgenomen. Met resultaat. Chapeau. Een echte goeroe.

Bart Verhagen

CEO, RadarVertige